Zaroštan mlečni močnik

Tukaj lahko govorimo o »ponarodeli« jedi, ki je svoje mesto našla domala v vsakem slovenskem domu. Vendar pa, če pogledamo pobliže, vsak močnik nosi »priokus regije« in kuharskih navad kotičkov posamezne pokrajine. Za nekoga neopazne, za poznavalce očitne razlike se kažejo v pripravi zakuhe, začinjenosti omake in dodatkih.

Sestavine

  • 15 dag pšenične moke
  • 1 jajce
  • pol masla ZELENE DOLINE
  • 1 jabolko
  • vanilin sladkor
  • sol
  • 2 l mleka s 3,5 % m.m. ZELENE DOLINE
  • Jabolčna čežana kot dodatek – opcijsko

Priprava

1. V posodici stepi jajce ter ga zlij k moki v skledo.
2. Z vilicami mešaj toliko časa, da nastanejo svaljki ali večje grude.
3. Svaljke nato pregneti in zdrobi med prsti, da dobiš usukančke.
4. V kozici segrej maslo in večino usukančkov prepeči, da lepo zarumenijo in zadišijo.
5. Zalij jih z mrzlim mlekom in posoli.
6. Ko mleko zavre, zakuhaj še preostale usukančke in pusti počasi vreti še 15 minut.
7. Med tem olupi in naribaj jabolko.
8. Kuhan gost močnik nalij v krožnike in zabeli z jabolčno kašo.
9. Po želji ponudi z jabolčno čežano.

 

Recept je prispevala: OŠ Boštanj, v projektu KuhnaPaTo
Foto: časopisna hiša Delo

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.