Polnjene pomaranče

Eden naših najljubših zimskih sezonskih sadežev so pomaranče. Njihov okus zelo dobro dopolnjuje čokolada. Iz obeh sestavin lahko pripravite čudovito sladico, ki jo obogatite še s smetano, suhimi sadeži in cimetom.

Sestavine

  • 4 pomaranče (bio)
  • 2 pesti rozin
  • 2 žlici ruma
  • 2 pesti mletih orehov
  • 1 žlička cimeta
  • 3 dl sladke smetane ZELENE DOLINE
  • 70 g jedilne čokolade
  • 1 žlica kakava v prahu

Priprava

Pomaranče operemo pod toplo vodo in obrišemo. Vsaki pomaranči odrežemo zgornji del in z žličko previdno izdolbemo meso. Meso narežemo na manjše koščke in pazimo, da odstranimo morebitne koščice.

V večji posodi dobro premešamo mlete orehe, cimet, rozine, rum in pomarančno meso. Izdolbene pomaranče napolnimo s pripravljeno maso.

Na drobno naribamo jedilno čokolado in jo raztopimo nad vodno kopeljo. To naredimo tako, da v manjšem loncu segrejemo pol litra vode in nanj postavimo večjo skledo, v kateri raztopimo čokolado.

Stopljeni čokoladi z metlico previdno primešamo polovico tekoče sladke smetane, da dobimo tekoč čokoladni preliv. Ohladimo. Preostalo sladko smetano stepemo z električnim mešalnikom. Polovico sladke smetane z metlico vmešamo v čokoladni preliv, drugo polovico pa prihranimo za okrasitev.

Pomaranče okrasimo s čokoladnim prelivom in stepeno smetano. Polnjene pomaranče naložimo na krožnike in jih pred serviranjem potresemo še s kakavom v prahu.

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.