Polnjene pomaranče
Eden naših najljubših zimskih sezonskih sadežev so pomaranče. Njihov okus zelo dobro dopolnjuje čokolada. Iz obeh sestavin lahko pripravite čudovito sladico, ki jo obogatite še s smetano, suhimi sadeži in cimetom.
Sestavine
- 4 pomaranče (bio)
- 2 pesti rozin
- 2 žlici ruma
- 2 pesti mletih orehov
- 1 žlička cimeta
- 3 dl sladke smetane ZELENE DOLINE
- 70 g jedilne čokolade
- 1 žlica kakava v prahu
Priprava
Pomaranče operemo pod toplo vodo in obrišemo. Vsaki pomaranči odrežemo zgornji del in z žličko previdno izdolbemo meso. Meso narežemo na manjše koščke in pazimo, da odstranimo morebitne koščice.
V večji posodi dobro premešamo mlete orehe, cimet, rozine, rum in pomarančno meso. Izdolbene pomaranče napolnimo s pripravljeno maso.
Na drobno naribamo jedilno čokolado in jo raztopimo nad vodno kopeljo. To naredimo tako, da v manjšem loncu segrejemo pol litra vode in nanj postavimo večjo skledo, v kateri raztopimo čokolado.
Stopljeni čokoladi z metlico previdno primešamo polovico tekoče sladke smetane, da dobimo tekoč čokoladni preliv. Ohladimo. Preostalo sladko smetano stepemo z električnim mešalnikom. Polovico sladke smetane z metlico vmešamo v čokoladni preliv, drugo polovico pa prihranimo za okrasitev.
Pomaranče okrasimo s čokoladnim prelivom in stepeno smetano. Polnjene pomaranče naložimo na krožnike in jih pred serviranjem potresemo še s kakavom v prahu.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.