Losos v smetanovi omaki s špinačo
Recept pripravljen v sodelovanju z Jernej Kitchen.
S čim postreči za kosilo, ko zadiši po poletju? Ko vabijo morje, sonce ter dobra družba je odločitev za pripravo lososa v smetanovi omaki s špinačo vedno dobra izbira.
Sestavine
Za 2 osebi
- 2x 150g file lososa
- 1 žlička popra
- 2 žlički soli
- 1 žlica masla Zelene Doline
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 50 ml belega suhega vina
- 200g smetane za kuhanje Zelene Doline
- 50g belega sira Zelene Doline
- 250g mlade špinače
- 1 žlička limoninega soka
- 1/2 bio limone
Priprava
File lososa dobro osušimo s papirnato brisačko. Popramo in solimo. Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. V segreto ponev damo maslo in olje. Ko se maslo raztopi, dodamo file lososa s kožo navzdol. Losos s kuhinjsko lopatico pritisnemo ob ponev. Pečemo 4-5 minut, nato lososa obrnemo in pečemo še na drugi strani 1-2 minuti. Pečenega lososa prestavimo na krožnik.
V enako ponev damo sesekljano čebulo, sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Na zmernem ognju pražimo 1-2 minuti, da česen rahlo zadiši. Zalijemo z vinom in kuhamo tako dolgo, da alkohol izpari ter dve tretjini vina povreta. Dodamo smetano za kuhanje, bel sir ter začinimo s soljo in poprom po okusu. Dobro premešamo, da se sir raztopi, nato dodamo špinačo. Kuhamo tako dolgo, da špinača ovene in se dobro poveže z omako. Premešamo in dodamo pečenega lososa, limonin sok ter rezine 1/2 bio limone. Odstavimo z ognja in postrežemo s kuhanim krompirjem ali pečeno zelenjavo.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.