Kruhov venec
o
Sestavine
-350ml mleka Zelene Doline
-115 g masla Zelene Doline
-2 žlički sladkorja
-1 paketek suhega kvasa
-125ml vode
-3 jajca
-1 žlička soli
-720 g moke
-1x kos sira Gauda Zelene Doline
-rožmarin
-groba sol
-olivno olje
Priprava
Predstavljamo vam edinstven novoletni recept za kruhov venec, ki ga lahko postrežete ob silvestrski večerji.
V manjši posodici zmešamo suh kvas, mlačno vodo in žličko sladkorja. Pustimo nekaj minut da se kvas aktivira. Medtem v kozici segrejemo mleko. Vmešamo žličko sladkorja in maslo narezano na kocke. Mešamo dokler se maslo popolnoma ne stopi. V večji posodi zešamo kvas, mleko z maslom, 3 jajca, sol in moko. Dobro pregnetemo da dobimo lepo prožno enakomerno testo. Testo pokrijemo in pustimo počivat dobro uro.
Ko je testo vzhajano ga narežemo na enako velike kose. Vsak kos testa oblikujemo v kroglico. Gavdo obrežemo v obliko kroga in jo položimo na sredino namaščenega pekača. Kroglice testa položimo krog gavde, da zapolnimo celoten pekač. Testo premažemo z ražvrkljano jajco, potrosimo soljo in nasekljanim rožmarinom.
Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj 25 minut. Ko je pečeno okrasimo z granatnim jabolkom in rožmarinom. Postrežemo toplo.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.