Jesenski kostanjevi kolački
Jesen je tisti čas, ko po mestih zadiši po vročem, pečenem kostanju. Ta okusen plod narave je v tem letnem času tudi eden glavnih razlogov, da se radi odpravimo v gozd in ga naberemo tudi sami. Poleg peke in kuhe je kostanj nepogrešljiv pri pripravi jesenskih sladic, med katerimi so tudi izvrstni kostanjevi kolački.
Sestavine
Kolački:
- 500g kuhanega, oljupljenega kostanja
- 250g čokolade
- 100 g sladkorja
- 1l mleka
Preliv:
- 200g čokolade
- 300 ml sladke smetane
Priprava
V kozici segrejemo mleko in dodamo kostanj. Na zmerni temperaturi kuhamo 30 minut, da se kostanj dobro omehča. Kuhano kostanje poberemo iz mleka in damo v blender. Zmiksamo, če je presuho dodamo malo mleka v katerem smo kuhali kostanj.
Zblendanemu kostanju dodamo sladkor in nasekljano čokolado. Še enkrat zblendamo, da dobimo gladko zmes.
Zmes nadevamo v silikonske modelčke za mafine. Pustimo v hladilniku čez noč, da se dobro strdijo.
Naslednji dan nasekljamo čokolado. V kozico segrejemo sladko smetano. Vročo smetano prelijemo čez čokolado in premešamo, da se ta stopi. Malo pustimo, da se ganaš ohladi in zgosti ter ga uporabimo kot preliv čez kolačke.
Recept je pripravljen v sodelovanju s Taja’s Goods.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.