Črno-bela panna cotta v kozarcu
Recept je pripravljen v sodelovanju z Jernej Kitchen.
Predstavlja se klasična italijanska sladica, panna cotta. Enostavna za pripravo in slastna za razvajanje. Da pa je lahko tudi nekaj posebnega predlagamo pripravo črno-bele panna cotte v kozarcu.
Sestavine
Za 4 osebe
Bela panna cotta
• 3 listi želatine ali 7 g želatine v prahu
• 200ml polnomastnega mleka Zelene Doline
• 200ml sladke smetane za stepanje Zelene Doline
• 35g sladkorja
• 1 žlička vanilijeve arome
Črna panna cotta
• 2 lista želatine ali 5g želatine v prahu
• 200ml polnomastnega mleka Zelene Doline
• 200ml sladke smetane za stepanje Zelene Doline
• 40g sladkorja
• 120g temne čokolade za kuhanje
Dekoracija
• 50g svežih malin
• 2 žlici sesekljanih pistacij
Priprava
Najprej pripravimo “belo” panna cotto. Želatino v listih namočimo v hladni vodi (v kolikor uporabljamo želatino v prahu, sledimo navodilom na embalaži). V kozico damo mleko Zelene Doline, sladko smetano Zelene Doline, sladkor in vanilijo. Segrevamo do vretja, oziroma tako dolgo, da se pojavijo prvi mehurčki. Odstavimo z ognja in dodamo dobro odcejeno želatino. Premešamo in postavimo na stran, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo.
Pripravimo 4 skodelice ali kozarce za panna cotto. Te enakomerno napolnimo s panna cotto. Uporabimo cedilo, da ulovimo vse morebitne manjše usedline. Postavimo v hladilnik za 2 – 3 ure.
Pripravimo “črno” panna cotto. Želatino v listih namočimo v hladni vodi (v kolikor uporabljamo želatino v prahu, sledimo navodilom na embalaži). V kozico damo mleko Zelene Doline, sladko smetano Zelene Doline in sladkor. Segrevamo do vretja, oziroma tako dolgo, da se pojavijo prvi mehurčki. Dodamo čokolado za kuhanje. Z metlico dobro premešamo, da se čokolada popolnoma raztopi in nastane čokoladno mleko. Odstavimo z ognja in dodamo dobro odcejeno želatino. Premešamo in postavimo na stran, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo.
Pozor, v kolikor bomo prelili toplo črno panna cotto čez ohlajeno belo panna cotto, se bo slednja stopila in ne bomo dobili tako lepih slojev.
Ohlajeno in strjeno belo panna cotto vzamemo iz hladilnika in skozi cedilo čez belo panna cotto vlijemo črno panna cotto. Postavimo v hladilnik za 2 – 3 ure ali čez noč.
Panna cotto postrežemo s svežimi malinami in sesekljanimi pistacijami.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.