Churrosi s pikantno čokoladno in karamelno omako

Churrosi so izvrstna španska sladica. Njihova priprava je enostavna, na pogled so srčkani, medtem ko je njihova hrustljava popolnost s sočno notranjostjo vedno odlična izbira za ljubitelje ocvrtih sladic. Pogosto se postrežejo z različnimi pomakami, kot so čokolada in/ali karamela. Tokrat smo se odločili za rahlo pikantno različico. 

Sestavine

  • 240 ml vode
  • 85 g masla Zelene Doline
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 120 g moke
  • 3 jajca
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • sladkor
  • cimet
  • olje za cvrtje

Sestavine za čokoladno pikantno omako:

  • 150 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane Zelene Doline
  • 50 g masla Zelene Doline
  • 1 žlička kajenskega popra
  • sol

Sestavine za karamelno omako:

  • 100 g rjavega sladkorja
  • 60 ml sladke smetane Zelene Doline
  • 50 g masla Zelene Doline

Priprava

V kozico damo vodo, maslo Zelene Doline, sol in sladkor. Počakamo da začne zmes vreti. Ko zavre, kozico odstavimo. Z leseno kuhalnico vmešamo moko in mešamo, dokler se moka lepo ne poveže z ostalimi sestavinami.

Kozico postavimo nazaj na kuhališče in še vedno mešamo – kuhamo približno pol minute. Odstavimo in z ročnim mešalnikom mešamo testo, medtem ko postopno eno po eno dodamo jajca in nato še vaniljev ekstrakt. Mešamo, dokler ne nastane enotno testo. Testo damo v vrečko za brizganje.

V posodi segrejemo olje za cvrtje do 180 stopinj.  S pomočjo vrečke testo v dolžini približno 10 centimetrov stiskamo neposredno v vroče olje. Pustimo, da se churrosi ocvrejo, kar traja približno dve minuti. Po dveh minutah jih poberemo iz vročega olja in pustimo da se odvečna maščoba odcedi.

Zmešamo sladkor in cimet ter še tople churrose potrosimo z mešanico.

Poleg pripravimo dve različni omaki.

PIKANTNA ČOKOLADNA OMAKA:

Čokolado nasekljamo in jo skupaj s sladko smetano Zelene Doline raztopimo nad vodno kopeljo.

Ko se čokolada in sladka smetana Zelene Doline že skoraj raztopita, dodamo maslo Zelene Doline in mešamo, dokler ne dobimo enotne zmesi. Na koncu dodamo ščepec soli in žličko kajenskega popra.

Premešamo in postrežemo.

KARAMELNA OMAKA:

Za karamelno omako v ponvi stopimo rjavi sladkor, da začne karamelizirati.

Dolijemo sladko smetano Zelene Doline.

Ko se zmes poveže, dodamo še kocko masla Zelene Doline. Mešamo, dokler se maslo ne raztopi.

Postrežemo.

Recept je pripravljen v sodelovanju s Taja’s Goods.

 

PLAY

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.